Aktualności

HomeAktualnościProjekt zakładu przetwórstwa warzyw
carrots-2077377_1920carrots-2077377_1920

Projekt zakładu przetwórstwa warzyw

Chcielibyśmy się podzielić z Państwem pracą, którą właśnie ukończyliśmy dla naszego klienta – przetwórcy warzyw.
Klient posiadał plan architektoniczny i technologii produkcji. W wyniku konsultacji udało się ustalić optymalne wysokości pomieszczeń, zoptymalizować ich izolację i zebrać informacje pozwalające nam zaprojektować instalację optymalnie dobraną do jego potrzeb.
21 pomieszczeń o powierzchni sumarycznej 3200m2, na które składają się komory przechowalnicze, korytarze i pomieszczenia produkcji jest schładzane przez 4 zespoły sprężarkowe o łącznej mocy 550 kW.
Przewidziano odzysk ciepła z instalacji chłodniczych. W ten sposób ogrzewana będzie woda do bioreaktora (1om3/tydzień do +38°C) oraz woda do CWU i ogrzewanie posadzki mroźni.

Technologia produkcji klienta uwzględnia pasteryzację, która wymaga ciepła i chłodzenia jednocześnie. Na tę potrzebę zaprojektowaliśmy dwufunkcyjne urządzenie chłodnicze / pompę ciepła o mocy 100 kW mocy chłodniczej i 100 kW mocy grzewczej. Ze względu na wymaganą temperaturę po stronie ciepłej zaproponowaliśmy urządzenie na R744 (CO2). W ten sposób wyeliminowaliśmy potrzebę zastosowania pieca gazowego i zwiększyliśmy sprawność urządzenia chłodniczego – zmniejszając znacznie koszty eksploatacji, a więc i produkcji.