- Chłodnictwo dla
PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO - Chłodnictwo dla
PRZEMYSŁU POLIMEROWEGO - Chłodnictwo dla
PRZEMYSŁU FARMACEUTYCZNEGO - Chłodnictwo dla
CENTRÓW LOGISTYCZNYCH - Usługi Specjalistyczne
- Baza Wiedzy
Jasne jest, że jedną z intencji organów Unii Europejskiej podczas tworzenia przepisów dotyczących chłodnictwa jest ekologia. Zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych bezpośrednio (nieszczelności + straty podczas odzysku) i pośrednio wynikających ze zużycia energii.
Całościowo wpływ instalacji chłodniczej na środowisko określa współczynnik TEWI, czyli Total Equivalent Warming Potential. Zgodnie z definicją obliczany jest on wg wzoru poniżej:
Nie wchodząc w detale, wzór sumuje wycieki, straty podczas odzysku oraz zużycie energii.
Na potrzeby rozważań przyjęto supermarket o powierzchni hali sprzedaży 4000m2 i zapotrzebowaniu na chłód -35°C = 50 kW i -10°C = 170 kW oraz układy chłodnicze w trzech systemach:
Standard | Hybryda | Kaskada CO2 | |
Typ sprężarek | tłokowe | tłokowe | tłokowe |
LT | R404a | R404a | R744 |
MT | R404a | R134a | R134a |
Przyjmując jako punkt wyjściowy TEWI dla układu standardowego na poziomie 0 oszczędności przedstawia wykres poniżej.
Gdzie TEWI dla Standard = 2100, Hybryda = 1700, oraz Kaskada = 1310
Przedstawione powyżej różnice wynikają bezpośrednio z różnicy GWP czynników chłodniczych (R404a = 3922, R134a = 1430, R744 = 1) oraz pośrednio ze zmniejszenia zużycia energii elektrycznej (przypomnijmy, dla Polski 1kWh = 1kg CO2 wyemitowany do atmosfery).
Autor niniejszego felietonu uważa, że myślenie ekologiczne jest potrzebne. Nie może być jednak jedynym impulsem do zmian. Ekologia musi się opłacać. Na szczęście rynek, który wyrósł na zmianach, które się właśnie dzieją, jest bardzo duży i potrafi hojnie wynagrodzić firmy, które wiedzą jak korzystać ze zmian.
Dla Chłodnictwo i Klimatyzacja
Maurycy Szwajkajzer